IA servește în primul rând la îmbunătățirea capacităților umane, nu la înlocuirea avocaților.
Instrumentele de inteligență artificială sunt deosebit de benefice pentru sarcini precum cercetarea juridică, redactarea și revizuirea contractelor, eDiscovery și conformitatea, eliberând avocații pentru a se concentra pe activități strategice cu valoare mai mare și pe responsabilități legate de clienți.
5 septembrie 2024 – La Vilnius, Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrație și statul de drept (CETS No. 225), ca urmare a unui efort comun dintre Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerul Justiției.
Convenția-cadru a Consiliului Europei este primul tratat internațional care oferă un cadru juridic global pentru gestionarea sistemelor de inteligență artificială (IA) pe parcursul întregului lor ciclu de viață, garantând în așa mod respectarea drepturilor omului, democrației și principiilor statului de drept. Acest pas important, confirmă alinierea Republicii Moldova la standardele europene și internaționale pentru utilizarea responsabilă a IA.
Convenția va fi esențială în crearea unui cadru național solid de reglementări și politici pentru sistemele de inteligență artificială.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova este organul central de specialitate al administraţiei publice, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.
Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova este organul central de specialitate al administraţiei publice, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Ministerul exercită conducerea, coordonarea şi controlul în domeniile de competenţă, realizează politica statului în domeniul justiţiei şi drepturilor omului, contribuie la menţinerea stabilităţii şi calităţii cadrului normativ, la armonizarea acestuia cu standardele internaţionale, veghează asupra respectării principiului supremaţiei legii.