Prima / Drepturile Omului
Drepturile Omului

Drepturile omului sunt reguli care asigură protecția demnității și libertății fiecărui individ.

În totalitatea lor, drepturile fundamentale stau la baza statutului juridic al unei persoane. Expresia specifică și domeniul de aplicare a acestor drepturi, atât în dreptul pozitiv al diferitelor state și țări, cât și în diferite tratate juridice internaționale, pot diferi. În dreptul internațional public, cel mai faimos document care le consacră este Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU. În statele participante la OSCE, problemele privind drepturile omului, libertățile fundamentale, democrația și statul de drept sunt de natură internațională și nu sunt exclusiv afacerile interne ale statului în cauză.

Conform Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova nr. 90/2011 cu privire la aprobarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pe anii 2011–2014

Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sînt prerogative conferite de dreptul naţional şi recunoscute de dreptul internaţional fiecărui individ în raporturile sale cu comunitatea şi cu statul, ce dau expresie unor valori sociale fundamentale şi care au drept scop satisfacerea unor nevoi umane esenţiale și a unor aspiraţii legitime în contextul economico-social, politic, cultural şi istoric al societăţii.

Protecţia drepturilor omului, prin instrumente juridice de transpunere a acestor drepturi în prevederi legale, a devenit un imperativ şi pentru Republica Moldova care, după declararea suveranităţii şi independenţei sale, a ratificat numeroase documente cu vocaţie universală în domeniul drepturilor omului, deschizînd calea spre un sistem de protecţie internaţională a drepturilor omului. Sînt relevante următoarele documente internaţionale care consacră drepturile omului: Declaraţia universală a drepturilor omului, Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente crude, inumane sau degradante, Convenţia cu privire la drepturile copilului etc.

Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsman) în Moldova

Oficiul Avocatului Poporului în calitate de Instituție Națională pentru Drepturile Omului este o entitate de stat independentă, cu un mandat constituțional de a proteja și a promova drepturile omului la nivel national conform prevederilor stabilite în Principiile de la Paris.

Rolul acestei instituții este de a asigura controlul democratic și de a promova justiția și respectul pentru drepturile omului în societate.


Pentru informații: