Prima / Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova
Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) este instanța judecătorească supremă din Republica Moldova.

Rolul Curții Supreme de Justiție constă în asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul de justiție.

Activitatea Curții Supreme de Justiție este reglementată de Constituția Republicii Moldova, de Legea Nr. 64/2023 cu privire la Curtea Supremă de Justiție și de alte acte normative în măsura în care acestea nu contravin prezentei legi.

Curtea Supremă de Justiție are următoarele atribuții:

a) examinează, în calitate de primă instanță, categoriile de cauze stabilite de lege;

b) examinează, în calitate de instanță de recurs, cauzele de importanță socială și juridică, precum și cele care relevă încălcări deosebit de grave ale legii și ale drepturilor omului;

c) examinează cererile de revizuire în cazurile stabilite de lege;

d) ridică excepții de neconstituționalitate a actelor normative care urmează a fi aplicate la soluționarea unei cauze concrete;

e) soluționează alte tipuri de cereri și probleme juridice prevăzute de lege.

Unificarea practicii judiciare

(1) În scopul asigurării interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul de justiție, Curtea Supremă de Justiție:

a) elaborează ghiduri cu privire la aplicarea legislației procesuale penale și procesuale civile, la individualizarea pedepselor penale și a sancțiunilor contravenționale;

b) emite, la solicitarea instanțelor judecătorești, avize consultative cu privire la aplicarea legislației;

c) decide asupra demersului în interesul legii;

d) participă periodic la întâlniri cu judecătorii, procurorii și avocații;

e) întreprinde alte măsuri necesare pentru uniformizarea procesului de aplicare a legislației, prevăzute în regulamentul Curții Supreme de Justiție.

(2) Actele emise în temeiul alin.(1) lit. a)–c) au caracter de recomandare și se publică pe pagina web oficială a Curții Supreme de Justiție.

Demersul în interesul legii

(1) Președintele Curții Supreme de Justiție sau 3 judecători ai acesteia, președinții curților de apel, Procurorul General, președintele Uniunii Avocaților, Avocatul Poporului pot înainta Curții Supreme de Justiție demersuri în interesul legii pentru ca aceasta să se pronunțe asupra problemelor de drept care, prin hotărâri irevocabile, au fost soluționate diferit de către instanțele judecătorești.

(2) În conținutul demersului în interesul legii se menționează hotărârile judecătorești irevocabile din care rezultă că problema de drept a fost soluționată diferit.

(3) Admisibilitatea demersului în interesul legii se examinează de un complet de judecată din 5 judecători ai Curții Supreme de Justiție. Demersul în interesul legii se declară admisibil dacă soluțiile diferite reprezintă o discrepanță majoră în interpretarea sau aplicarea legislației.

(4) Demersul în interesul legii declarat admisibil se examinează în ședință publică de un complet de judecată din 11 judecători ai Curții Supreme de Justiție, alții decât cei care au depus demersul în interesul legii. La ședință sunt invitați, pentru prezentarea opiniei, autorul/autorii demersului în interesul legii și alți subiecți interesați sau vizați direct de problema de drept examinată. La necesitate, problema expusă în demersul în interesul legii se examinează la ședința Consiliului științific consultativ.

(5) Completul de judecată care examinează demersul în interesul legii emite o hotărâre motivată în care explică modul de interpretare sau aplicare a legii în viitor. Hotărârea este semnată de președintele completului de judecată.

(6) Hotărârea cu privire la examinarea demersului în interesul legii se publică pe pagina web oficială a Curții Supreme de Justiție și nu are efect asupra cauzelor soluționate irevocabil.


Сadrul normativ principal al Republicii Moldova


Site-urile oficiale ale Moldovei


Linkuri utile