O categorie de proprietate care include creații intangibile ale intelectului uman, cum ar fi brevete, drepturi de autor, mărci comerciale și secrete comerciale.
Tipuri de proprietate intelectuală
-
Drepturi de autor
Dreptul de autor reglementează relațiile care apar în legătură cu crearea și utilizarea operelor de știință, literatură și artă. Baza dreptului de autor este conceptul de „operă”, care înseamnă un rezultat original al activității creative care există într-o formă obiectivă. Această formă obiectivă de exprimare face obiectul protecției în temeiul dreptului de autor. Dreptul de autor nu se extinde la idei, metode, procese, sisteme, tehnici, concepte, principii, descoperiri, fapte.
-
Drepturi conexe
Cele mai comune exemple sunt drepturile exclusive ale muzicienilor, producătorilor de fonograme și organizațiilor de radiodifuziune. Conținutul drepturilor conexe variază semnificativ de la o țară la alta.
-
Legea brevetelor
Legea brevetelor este un sistem de norme juridice care determină procedura de protecție a invențiilor, modelelor de utilitate, desenelor și modelelor industriale (aceste trei obiecte sunt adesea combinate sub denumirea unică de „proprietate industrială”) și selecția realizărilor prin eliberarea brevetelor.
-
Drepturi la mijloace de individualizare
Include concepte precum: marcă comercială, denumirea companiei, numele locului de origine al mărfurilor și numele domeniului. Pentru prima dată, normele juridice privind protecția mijloacelor de individualizare la nivel internațional au fost consacrate în Convenția de la Paris pentru protecția proprietății industriale, unde o mare parte a convenției este dedicată mărcilor decât invențiilor și desenelor industriale.
-
Dreptul la secrete de producție (Know-how)
Secretele comerciale (know-how) sunt informații de orice natură (tehnologii originale, cunoștințe, abilități etc.) care sunt protejate de regimul secretului comercial și pot face obiectul cumpărării și vânzării sau utilizate pentru a obține un avantaj competitiv față de alte entități comerciale.
Un secret comercial este o formă de proprietate intelectuală (PI) care cuprinde informații confidențiale care nu sunt cunoscute în general sau ușor de constatat, care obțin valoare economică din secretul său și sunt protejate prin eforturi rezonabile de a-și păstra confidențialitatea. Un exemplu binecunoscut este formula Coca-Cola.
-
Drepturi la noi soiuri de plante
Un sistem de norme juridice care reglementează drepturile de autor ale noilor soiuri de plante ale amelioratorilor (realizări de ameliorare) prin eliberarea de brevete.
Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a Republicii Moldova este o autoritate administrativă centrală în subordinea Guvernului, responsabilă de promovarea și realizarea activităților în domeniul protecției juridice a proprietății intelectuale privind drepturile de proprietate industrială, dreptul de autor și drepturile conexe.
Сadrul normativ al Republicii Moldova
Сadrul normativ al EU şi internaţional
- DIRECTIVA 2004/48/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 29 aprilie 2004 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală (Text cu relevanță pentru SEE)
Corrigendum to Directive 2004/48/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the enforcement of intellectual property rights
- REGULAMENTUL (UE) NR. 1151/2012 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
- Commission regulation (EC) No 607/2009 of 14 July 2009 laying down certain detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC) No 479/2008 as regards protected designations of origin and geographical indications, traditional terms, labelling and presentation of certain wine sector products
Linkuri utile